Crossfit trening sa sledom

Upotreba sleda je stekla popularnost unazad nekoliko godina.

Ispočetka se primjenjivao u američkom nogometu i atletici da bi se kasnije masovno proširio i u svim granama sportova i kondicijske pripreme.

Jedna od osnovnih značajki i razlike u odnosu na trening sa opterećenjem je da rad sa sledom nema ekscentričke komponente mišićne kontrakcije.Za laike to znači da ne izaziva mišićnu upalu , odnosno miktrotraume u mišiću koje su najvećim dijelom vezane uz istezanje mišića pod opterećenjem.

Samim time je idealan rekvizit kojim se može povečati volumen treninga bez prevelikog stresa na lokomotorni sustav.

Primjena ima mnogo, od rada na metaboličkoj komponenti treninga, do rada na jakosti i rehabilitaciji , pogotovo koljena.

U svom radu mi je esencijalni rekvizit pogotovo kod klijenata koji imaju problema sa koljenom gdje rad sa sledom omogućuje povećanje jakosti i hipetrofije kvadricepsa.

U zadnje vrijeme ga osobito primjenjujem u metodologiji crosfita jer omogućuje razvoj radnog kapaciteta i metaboličke izdržljivosti bez velikog opterećenja na zglobove koji su ionako opterećeni velikim volumenon rada.

Što se tiče samog treninga , sled se može primjeniti na kraju treninga kao finišer ili metabolički udar sa vježbom guranja sleda u 4-8 setova sa preporučenim odmorom barem  1: 2, što znači da je idealan za trening u paru  ili u kombinaciji kao WOD sa još nekoliko vježbi.

Preporučena dužina je 20-50 metara ovisno o prostoru koji imate na raspolaganju.

Što se tiće opterećenja na sledu, ono je isključivo individualno te ovisi o podlozi i trenju koje sled vrši na podlogu tako da se treba malo eksperimentirat.

Psycho WOD  :))

20 swing (24)-sled march 50m 

20  box jump -terminal knee extension 50m 

20 zgib -sled pulling 50 m 

20 ring dip -sled push 50 m

20 burpee-sled bear crow

50 m pull plank (25 m L-25 m D)

2 runde bez stajanja

 

 

 

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ