Farmakološka sredstva u redukciji masnog tkiva

 

  

    chargeMeđusobna zavisnost i utjecaj farmakoloških preparata na tjelesnu težinu, uspjeh u sportskoj disciplini te na općenito zdravlje sportaša povećala je pozornost javnosti i sportskih djelatnika. Veća pažnja je posvećena u gimnastici, borilačkim sportovima, sportovima izdržljivosti, odnosno svim sportovima gdje je tjelesna težina jedan od bitnih faktora same izvedbe i poboljšanja sportskih performansi.

U sportovima tipa hrvanje, boks, dizanje utega itd gdje postoje težinske kategorije tempiranje forme i ulaz u određenu težinsku kategoriju na dan ili prije natjecanja od presudne je važnosti za dobar plasman. Nepravilan pristup skidanja tjelesne težine te neadekvatna primjena suplemenata dovodi do gubljenja mišićne mase i glikogenskih rezervi, dehidracije, promjena u mineralnom i vitaminskom statusu što na kraju ima za uzrok i pad sportskih performansi. Jedan od uvjeta za postizanje optimalne težine i odnosa mišićnog i masnog tkiva uz pravilno planiran trening, kontroliranu i balansiranu prehranu je i elementarno znanje o upotrebi, djelovanju i odabiru suplemenata u svrhu za koju je namijenjen.

KRITERIJI ODABIRA

Prilikom odabira suplementa potrebno se voditi određenim kriterijima i pravilima. Suplementi se procjenjuju kroz kriterij legalnosti, sigurnosti, efikasnosti (Clark, 2001) a u našim uvjetima i cijenu proizvoda. Što se tiče kriterija efikasnosti kondicijski treneri i sportaši bi trebali ograničiti upotrebu na ona sredstva čija je efikasnost znanstveno dokazana u provedenim istraživanjima. Sigurnost se odnosi na činjenicu da konzumacija određenog sredstva u preporučenoj dozi i vremenu konzumacije po uputi proizvođaća ne uzrokuje nuspojave i štetan utjecanj na zdravlje konzumenta. Legalnost podrazumijeva upotrebu suplemenata čija distribucija i korištenje nisu zabranjeni zakonom niti se nalaze na listi zabranjenih supstanci MOK-a niti međunarodnih sportskih federacija. Naravno cijena proizvoda ima bitnu ulogu jer u nepoznavanju kvalitetnih kompanija i kriterija kojima se voditi većina kupaca uzima najjeftiniji proizvod. Pri tome ne misle o razlici u kvaliteti proizvoda i riziku konzumacije supstance koja se nalazi unutar ambalaže i koja se često razlikuje od deklaracije pod kojom se prodaje.
Suplementi za redukciju masnog tkiva teoretski funkcioniraju na više principa. Zbog boljeg razumijevanja njihove funkcije i uloge, potrebno je pobliže objasniti mehanizme djelovanja.

MEHANIZMI DJELOVANJA SUPLEMANATA ZA REDUKCIJU MASNOG TKIVA

       claPovećana oksidacija masnih kiselina

Prilikom korištenja masnih kiselina kao mišićnog goriva goriva potrebno je uskladiti više faktora.Prije svega procesom lipolize masne kiseline moraju biti mobilizirane iz adipoznog tkiva te ulaskom u krvotok transportirane do mišića gdje ulaze u stanični mitohondrij i oksidiraju. Mogućnost korištenja masnih kiselina prije svega ovisi o njihovoj koncentraciji u krvi. Što je ona veća, povećana je i njihova iskoristivost u mišićnoj stanici. Po toj teoriji svaka tvar ili suplement koji omogućava ili poboljšava lipolizu povećava oksidaciju masnih kiselina u mišiću.

 Smanjenje apsorpcije masti

Tvari koje spriječavaju razgradnju odnosno apsorpciju masti su se pojavile kao moguća opcija u redukciji masnog tkiva i smanjenju visoke razine kolesterola u krvi. Djeluju tako da jednostavno na sebe vežu molekule masti ili blokiraju enzime za pretvorbu. Na našem tržištu su se pojavili i lijekovi koji djeluju na tom principu (Xenical).
Mogući nuspojave korištenja takvih preperata su probavne smetnje i smanjena mogućnost apsorpcije vitamina topivih u mastima.

 Smanjenje apetita

Hipotalamus je glavni moždani centar odgovoran za regulaciju apetita. Sastoji se od dva dijela gdje je lateralni kontrolira glad i potrebu za njenim konzumiranjem i medijalni koji smanjuje apetit. Suplementi i lijekovi (amphetamin i fenfluramin) koji se koriste dijeluju upravo na taj dio povečavajući količinu katekolamina i serotonina koji izazivaju osjećaj sitosti i na taj način smanjuju potrebu za hranom. Negativne pojave vezane uz upotrebu takvih stimulansa su ovisnost i smanjenje bazalnog metabolizma, što nakon prekida tretmana dovodi do ponovnog vraćanja izgubljene težine.

 Povećanje tjelesne temperature (termogeneza)

Novije generacije suplemenata za redukciju masnog tkiva u sebi sadrže tvari (efedrin) koje povećavaju termogenezu, odnosno pojačanu produkciju topline koja ubrzava i povisuje bazalni metabolizam i kalorijsku potrošnju. Na taj se način umjetno pojačava metabolizam što rezultira većom kalorijskom potrošnjom u mirovanju i gubljenjem težine

 

 

Zaključak

Iz svega navedenog možemo zaključiti da nijedno farmakološko sredstvo ne može zamijeniti pravilnu i balansiranu prehranu praćenu sa odgovarajućim trenažnim procesom. Suplementi nam mogu poslužiti kao dopunsko sredstvo u kondicijskoj pripremi a ne kao baza na koju se sportaš oslanja a pritom ne zadovoljava osnovne nutritivne i trenažne principe u cilju optimalizacije tjelesnog sastava

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ